Carla Galli

Fókuszban a személyiség

A környezet hatása a gyerekekre

2019. május 06. 20:19 - Carla G.

photo_by_bekah_russom_on_unsplash_1.jpg

A szüleink, nagyszüleink nem csak arra tanítanak meg bennünket, hogy hogyan kell élni. Viselkedésükkel, döntésükkel, életvitelükkel önkéntelenül kommunikálnak elveket, hiedelmeket, értékrendet.

A gyerekeknek nagyon jók a receptorai, így ezeket teljes mértékben átveszik,  a maguk módján megszűrik, és rakják be egy általuk szervezett új rendszerbe.
A gyerekek már óvodás korukban kialakítanak egy elképzelést saját magukról, a világról, az emberi életről. Tudattalanul alakítanak ki egy  elgondolást,  hogy hogyan fog az ő életük lezajlani, mit lehet csinálni és mit nem, mik az ő feladataik, korlátaik, lehetőségeik.

Mire iskolaérettek lesznek, már kialakult képzettel rendelkeznek  nagyon sok dologról, például, hogy milyenek a férfiak, a nők, mi az hogy család, mi az hogy  pénz , betegség, egészség és sorolhatnánk tovább hosszasan. Ezért is nem mindegy, hogy a gyerekek milyen környezetben  vannak, milyen felnőttekkel vannak körülvéve.  Mit látnak, hallanak a környezetükben élőktől.  A környezet befolyásoló hatással van a gyerekek fejlődésére. A gyerekek többet tanulnak abból amit látnak, hallanak, tapasztalnak, mint abból, amit közvetlenül nekik mondanak, tanítanak a környezetben élő felnőttek.

A „jó„ környezet felerősíti az energiákat,  és csökkenti vagy kiszűri a károsítókat. A díszfunkcionáló környezet  viszont éppen ellenkezőleg hat: a negatív hatásokat erősíti fel, gyengítve a kedvezőek hatékonyságát. A gyermek személyiségformálódásában ezek a dolgok sorsformáló erővel rendelkeznek. A kérdés már csak az, hogy milyen a pozitív, illetve a negatív környezet a gyermek számára.

Pozitív környezetnek nevezzük az energikus, vidám mosolygós élet-igenlő, jóindulatú és támogató emberek közelségét, akik személyes példamutatással tudják a gyerekeket minden téren a jó útra terelni.

Negatív környezetben a beteg, panaszkodó vagy megkeseredett, szomorú, esetleg negatív, rosszindulatú emberek veszik körül a gyermeket. Vonatkozik szülőre, nagyszülőre, pedagógusra egyaránt. Mindenkire, akik a gyerekek közvetlen környezetében megfordulnak. Az utóbbit úgy is hívhatjuk, hogy mérgező környezet. Általában persze nincsenek tudatában, hogy ők most épp mérgezőek, de a szándék mindegy, a lényeg az, hogy olyan érzelmi, lelki károkat okoznak a gyermeküknek, amik megkeseríthetik az egész életét. 

Mit tehetünk ha felismertük, hogy gyermeki éveinkben negatív energiákkal töltődtünk fel?

Mindenképpen érdemes dolgoznunk rajta, hiszen nem mindegy, hogy életünk további részét milyen energiák alakítják. Számos coaching módszer létezik, de elfogultság nélkül mondhatom, hogy a Carla Galli által kifejlesztett egyedi CoachArt szisztéma az egyik leghatékonyabb konstruktív program, mely a festészetet hívta segítségül a problémák oldására.

Szólj hozzá!
Címkék: art

A bejegyzés trackback címe:

https://carla-galli.blog.hu/api/trackback/id/tr6614581572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása