Carla Galli

Fókuszban a személyiség

A dicséret ereje

2018. december 26. 17:42 - Carla G.

Ajándék, mely mindig megtérül

winter-wonderland-1082511_1920.jpg

Az erkölcsi nevelés egyik eszköze a dicséret. Jóleső érzést kelt az emberekben. Ösztönöz és teljesítményre sarkall. Mégsem mondjuk egymásnak. Miért nem? Mert gyerekkorunkban az ivódott belénk, és így a hitrendszerünk úgy alakult, hogy “az öndicséret büdös”. Hányszor hallottuk e szavakat anno, és mondtuk mi is mindenkire, aki dicsekedett, illetve önmagát dicsérte! Még akkor is, ha igenis ő volt a “legerősebb”, a “legjobb”, a “legnagyobb”.
És most, felnőttként is, ha valaki felhívja a figyelmet az általa elért eredményekre, rögtön ellenszenvessé válik, még akkor is, ha a munkájára jogosan büszke. Ennek nem így kellene lennie!

A dicsérettel, megerősítésekkel a pozitív énképet, önbecsülést és önbizalmat erősítjük. Igenis használjuk! Félünk dicsérni és dicséretet elfogadni. Ha kapunk, egyszerűen nem hisszük el, hogy a másik azt komolyan gondolja. Hajlamosak vagyunk kisebbíteni saját értékeinket. Dicséretet adni pedig azért félünk, mert attól tartunk, hogy a másik így felülkerekedik rajtunk vagy nem viszonozza, esetleg visszaél vele. Az is előfordul, hogy valaki azért nem dicséri meg a másikat, mert attól még kisebbnek érzi magát. Azt gondolja, eltűnik, megszűnik. Ez nem így van. Ha kimondjuk a dicséretet, létrehozunk valamit. Merjük kimondani! Ha jó mondunk a másikról, önkéntelenül is elmosolyodunk és minden mosollyal teremtünk.

“Akinek jó szíve van, azt az öröm látványa boldoggá teszi.” Gustave Flaubert

Rajtunk múlik. És ha ez sikerül, akkor megtaláljuk a jót magunkban és így másokban is, hiszen minél több jót látunk meg másokban, annál több jót veszünk észre magunkban. Ha másokat elismerünk, dicsérünk, azzal magunkat is felértékeljük.

A pozitív önértékelésű, önbizalommal rendelkező emberek sikeresebbek a munkában és az emberi kapcsolatok terén, ezáltal kiegyensúlyozottabbak és boldogabbak.
Kezdjünk el dicsérni másokat! Egy-két szó is elég, csak fontos, hogy komolyan gondoljuk. Ne féljünk másokat elismerni, megdicsérni! Gondoljunk arra, hogy akinek kifejezzük hálánkat, megbecsülésünket, ő nemcsak a szívébe zár minket, hanem számíthatunk a segítségére a jövőben is.

Carla Galli

komment
Címkék: boldogság life

A bejegyzés trackback címe:

https://carla-galli.blog.hu/api/trackback/id/tr4014515564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása