Carla Galli

Fókuszban a személyiség

Igazság vagy boldogság?

2018. december 14. 15:33 - Carla G.

Ez tehát a fő kérdés.vita3.jpg

Vegyünk a fáradságot, és szürke hétköznapjaink egyikén számoljuk össze, hogy akár írásban, akár szóban, akár gondolatban hányszor keressük az igazságot. „Én már ötször kivittem a szemetet a héten, te pedig még egyszer sem!” – ugye ismerős? Csak egy példa, hogy a legapróbb harcban is mindig a saját igazunkért küzdünk. Ösztönös késztetés él bennünk, hogy minden helyzetből jól, lehetőleg nyertesként jöjjünk ki. De gondoltunk már arra, hogy ha megnyerünk egy vitát, olyankor vesztes is van? Az ilyen helyzetek, ahol saját érveinkre és igazunkra figyelünk, nem vezetnek megoldáshoz. Jelentéktelen kis dolgok, melyek a boldogság ellen dolgoznak. Miért? Mert aki vitázik, az az igazságot, aki nem vitázik, a boldogságot keresi. Folyamatosan bizonyítjuk az igazunkat, de nincs semmi értelme, hiszen ez egy magasabb szinten dől el. És ha a válasz, a bizonyítás, a visszaigazolás ma nem is, de valamikor – egy nap múlva, egy hét múlva, tíz év múlva, húsz év múlva mindenképpen megérkezik.

thinkstockphotos-649757496-1024x577.jpg


Az igazságot nehéz megismerni, mert a világ összetett, s minél messzebbre megy az ember a megismerés útjain, akár a vallásban, a fizikában, a gazdaságtanban, a logikában, stb., számára az igazság annál furcsábbá válik. Lavoisier (Antoine Laurent), a híres francia tudós a Tao Te King alapján ezt valahogy úgy fogalmazta meg, hogy „…minél többet tanul az ember, annál kevesebbet tud…” Ez a látszólagos ellentmondás nem a tanulást ellenzi, hanem arra mutat rá, hogy a megismerés a világ látszólag végtelen komplexitásával hadakozik. Az igazság tulajdonképpen a jelen pillanat, amely örökké tart. Lehetne taglalni az igazságot magasabb szinten, akár lételméleti, akár erkölcsi, akár logikai oldalról, de én most a boldogsággal párosítottam össze úgy, hogy minél egyszerűbb és érthetőbb legyen mindenki számára...

Carla Galli

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://carla-galli.blog.hu/api/trackback/id/tr9114483040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása