Carla Galli

Fókuszban a személyiség

A párkapcsolatok rendje

2018. december 04. 20:29 - Carla G.

photo_by_ardian_lumi_on_unsplash.jpg

A jó kapcsolatnak rendje van, mint a táncnak, és ugyanúgy szabályok irányítják. A partnerek nem kapaszkodhatnak össze túlságosan, mert akkor nem tudnak vidáman és szabadon együtt haladni. A túl erős érintéstől megdermed a mozgás, oda a végtelenül kibontakozó szépség. A táncosok tudják, hogy társak a ritmusban, a mozgásban, közösen alkotják a mintát, és észrevehetetlenül belőle táplálkoznak.
Ha szeretsz valakit, akkor sem szereted mindig, minden pillanatban ugyanúgy. Oly kevéssé bízunk az élet, a szeretet, a kapcsolatok árapályában…
Az igazi biztonság nem a birtoklásban rejlik, nem is a követelésben, sem az elvárásokban, de még a reménykedésben sem.
Anne Morrov Lindberg: Gift from the Sea

Úgy látszik, hogy a párkapcsolatokban a boldogság és a siker alapvető kérdése a „szeretet”. Annak ellenére, hogy ez mindenki számára oly természetes, mégis miért sikerül félre gyakran az oly szépen kezdődő kapcsolat?

A szeretet, a szerelem egy idő után rossz viszonnyá alakul. Egyre gyakoribbak a súrlódások, a konfliktusok, a hatalmi harcok, rossz viszony a párunk szüleivel, egyre több sérelem. Előbb vagy utóbb a kapcsolatnak vége.

Persze, hogy ilyenkor úgy szoktunk védekezni, hogy “eltávolodtunk egymástól, nem értjük meg egymást, nem vagyok fontos számára, nem is ő volt az igazi, majd a következővel jobban sikerül”. És így tovább.

Ha a párkapcsolatokat család illetve rendszerállítás oldaláról vizsgájuk, amikor figyelembe kell venni a Hely és a Kapni-Adni törvényeket. A Hely törvénye azon alapszik, hogy minden egyes családtag kizárólag “a saját helyén” élhet jó életet. Ha nem tudja a saját életét élni, gyökértelenné és stresszessé válik. Élményében hiányzik a gyerek-lét, amit majd nagy valószínűséggel a párkapcsolatában fog megpróbálni pótolni.

Egy jó párkapcsolat fontos eleme a Kapni-Adni egyensúly létrehozása.
Ha az egyik ad és a másik csak kap, felborul az egyensúly. Párkapcsolati feszültség keletkezik. Ami viszont arra készteti a másikat, hogy visszaadjon, és még hozzon, tegyen egy kicsit többet. Ez arra készteti a másikat, hogy ő is adja meg a tartozását és még valami többet.

Bert Hellinger azt mondja, hogy a sikeres párkapcsolat a kapni-adni “forgalmától” függ. Ha nagy a forgalom, nagy a nyereség, ha kicsi, kis nyereség lesz (kis pénz- kicsi foci).

Egy lány azzal keresett meg, hogy a párkapcsolatai kudarcba fulladnak. Minden kapcsolatban erőn felül igyekszik minél többet adni a partnerinek. Sehogy sem érti, hogy miért szakad vége olyan rövid időn belül mindennek, hisz mindent megtesz, hogy a partnere boldog legyen.

Foglalkozások során kiderült, hogy már a kapcsolat kezdetén mindenáron a partnere kedvébe akart járni. Túl sokat adott a szerelméből, ami már kettőjük között feszültséghez vezetett.

Azt magyaráztam neki, hogy olyan kapcsolatokban, ahol az egyig fél ad, a másik csak kap, felborul az egyensúly rendje. Egy idő után az egyig nem bírja a feszültséget, és kilép a kapcsolatból.

Ha a kapcsolaton belül látható, hogy valaki sokkal kevesebbet ad bele, abból könnyű következtetni, hogy a partner inkább a szabadságra vágyik, mint egy hosszú tartalmas kapcsolatra. Figyelni kell az egyensúly megtartására, csak annyit kell adni, amennyit a partnerünk még képes visszaadni. Ellenkező esetben a partnerre nyomás nehezedik, és még kevesebbet ad. Ez pedig az egyensúly fémbomlásához vezet.

Azt tanácsoltam, hogy bármennyire is nehezére esik, lazítson, és legyen türelmes, hisz nem mindenki tud azonnal kibontakozni és kimutatni az érzéseit. Adja meg a partnerének az egyensúly érzésének lehetőséget. Hogy érezhesse, hogy nem csak a kapni jó, hanem az adni érzése is nagyon kellemes érzés.

Ez olyasmi, mint egy libikóka játék. Ha kaptam valakitől, akkor ő a libikókán felülre kerül, én alulra. Ez arra ingerel, hogy én is adjak neki, a szeretet okán egy kicsit többet, hogy én legyek fent, ő lent. És így tovább. Az adok-kapok libikóka játéka tulajdonképpen a boldog kapcsolat titka.

Ahhoz, hogy jobban megértsd a párkapcsolatok működését, tudnod kell, hogy a szerelem, avagy a két ember találkozása mögött mindig egy családi rendszer áll saját törvényeivel, szabályaival. A családhoz való kötödés nagy hatással van a párkapcsolatokra, azok sikerességére, illetve sikertelenségére.

A kapcsolatokban nagy szerepe van a szülőkhöz való viszonynak. A nők a nőiességüket az anyjuktól hozzák, a férfiak az apától hozza a férfiasságot. A női energia a párkapcsolat, a férfi energia a karrier, siker, pénz.

Ha ezeket a nézeteket és a módszereket beépítjük a mindennapi életünkbe, boldogabbak, magabiztosabbak és gazdagabbak lehetünk. Sikeresebbek lehetünk a pályánkon, és elégedettebbek leszünk önmagunkkal. A rendszer alkalmazása segíti felszínre azokat a rejtett képességeket, melyek ott nyugszanak bennünk mélyen kihasználatlanul. Ezáltal az életünket átemeljük a siker pályájára, ahol nagyszerű eredmények várnak ránk.

Carla Galli

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://carla-galli.blog.hu/api/trackback/id/tr5014429604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása