Carla Galli

Fókuszban a személyiség

Neked van Élet Célod?

2019. január 01. 19:07 - Carla G.

A céltalan hajónak egyetlen széljárás sem kedvez!

vladislav-babienko-703701-unsplash.jpg

Kedves Olvasó! Szeretném, hogy a cím olvasása után, ez a kérdés, már nem lenne többet költői számodra. Bizonyára te is tapasztaltad már, hogy időnként nem tudsz választ adni erre az egyszerű kérdésre. Ne aggódj, nem vagy egyedül! Az álmodozások kora sajnos sok embernél már a középiskolás korban, vagy az érettségivel véget ér.

Ha megkérdezem, hányan élnek kicsiny országunkban, szinte mindenki a népszámlálás során kiadott kb. 10 milliós számmal válaszol. Pedig ennél jóval kevesebb ember az, aki elmondhatja magáról, hogy igazán, valóban Él. Bolyongunk céltalanul a nagyvilágban, sodródunk az árral, nem látjuk a jövőt, igazából nem is élünk, kifolyik a kezünk közül az idő és nem is érezzük az élet valódi ízét. Pedig meg kell határozni a célt, meg kell tudni fogalmazni, honnan hova szeretnénk eljutni. Ahogy egy vitorlás számára, éjjel a tengeren, csupán a világító-torony az egyetlen biztos pont. Az életcél kitűzése nagyon fontos az életünkben, mert minden más célunkat és tevékenységünket is ez vezérli. Ezen kívül személyre szabott, sajátos, egyedi és megismételhetetlen. Nincs két egyforma cél.

Mindezek tudatában igyekezzünk olyan célt választani, amely reális, mérhető, megvalósítható és értelmes. Persze menet közben találkozunk kisebb erőfeszítést igénylő részcélokkal is, de ezeket megugorva már csak jól kell magunkat érezni a végső cél felé vezető úton. Ne félj, mert útközben még változtathatsz, a lényeg, hogy indulj el! 

Nekem van egy tippem…

Az előző fejezet után joggal érkezik a kérdés: mi számít elérhető, helyes, értékes, értelmes célnak? Ahhoz, hogy megtaláld az életcélod, először is meg kell tudnod fogalmazni, hogy mit szeretsz a legjobban. Ha ez megvan, készen állsz arra, hogy ezzel megváltoztasd a világot. Az életcélod nem pusztán az, amit cselekszel, hanem az, amitől jól érzed magad, ami boldoggá tesz, ami lelkesít, amitől megdobban a szíved. Minden egyes célkitűzéses, motivációs törekvés egy gyakorlat, melynek egyetlen ellensége van, az pedig a saját belső ellenállásod.

Egy-két ötlet ahhoz, hogyan tudnak céljaid világossá válni előtted.

  1. Papír+toll!

Írd le a mindennapi gondolataidat, hogy általában mitől érzed magad jól, vagy rosszul. Nevezd meg konkrétan azokat a dolgokat, melyekért azokon a bizonyos napokon hálás vagy.

2. Ébreszd fel a szunnyadó szenvedélyt magadban!

A szenvedély hatalmas energiát ad. De ezt csak akkor érzed, amikor azt csinálod, amit igazán szeretsz, ami boldogít. Melyek azok a dolgok, amiktől jól érzed magad, amiktől izgatott vagy? Ha felismered, mi a szenvedélyed, elkezdheted a céljaidat megvalósítani. Nevezd nevén, mit tudnál most rögtön tenni annak érdekében, hogy felébreszd magadban az eddig szunnyadó szenvedélyed?

3. Tisztában vagy az erősségeiddel?

Találd meg az erősségeidet és azokat a lényegi elemeket, amelyek segítenek abban, hogy pontosan meg tudd fogalmazni, mire is van szükséged ahhoz, hogy az életednek legyen célja és értelme. Az erősségeid felismerése nagyon fontos része a céljaid megtalálásának, melyek segítségével egy kis változtatást vihetsz véghez a világban, és elégedett lehetsz az életeddel is.

4. Mik az értékeid?

Tudod egyáltalán mik az értékeid? Tudnod kell, hisz az értékeid a hajtóerőd mindenben, amit csinálsz, a mindennapi döntéseket is beleértve. Ha ismered őket, jobban megértheted saját magad, és ez segít abban, hogy hitelesen, becsületesen és persze céllal éld az életed.

Ezekért a változásokért már ma tenned kell!

 

Folytatás a "Ki fizeti a Révészt?" c. könyvemben…

26357_4900086494237_484759302_n-224x300.jpg

 

Szólj hozzá!
Címkék: business life

A bejegyzés trackback címe:

https://carla-galli.blog.hu/api/trackback/id/tr3414526538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása